Hospice de Mantelhof

Hospice de Mantelhof

De Mantelhof in Heerlen is een onafhankelijk, kleinschalig hospice waar ernstig zieke mensen de laatste tijd van hun leven doorbrengen. Zij zijn daar verzekerd van een goede verzorging, medische bewaking en een liefdevolle opvang. Met ieders wensen en gewoonten wordt zoveel mogelijk rekening gehouden. Ook voor familie en vrienden staan de deuren wijd open.

Hospice de Mantelhof is aangesloten bij de Vereniging VPTZ (Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg).

Ons huis

De Mantelhof is een klein en gemoedelijk hospice. We hebben zes kamers die allemaal uitzicht hebben op de gezellige binnentuin. Het leven speelt zich er grotendeels af in onze centrale keuken en in de aangrenzende woonkamer. In het Hospice wordt met liefde door onnze vrijwilligers een pan verse soep bereid.an de huiskamertafel, de centrale ontmoetingsplek in ons huis, wordt er soms gelachen of gehuild, zingen we samen of drinken we een glas wijn. Ook hier proberen we het leven zoveel mogelijk zijn gebruikelijke gang te laten gaan.

Familie en vrienden

We willen ruimte scheppen voor wat in deze laatste fase van het leven echt belangrijk is: een goed gesprek met vrienden en familie. Daarom staan onze professionals en vrijwilligers dag en nacht klaar voor gasten en hun naasten. In ons hospice zijn er geen vaste bezoektijden. Familie en vrienden zijn welkom om een hapje mee te eten of om te blijven slapen.

Als woorden niet toereikend zijn

Om gasten van de Mantelhof troost en verlichting te bieden komt er wekelijks een professionele musicus, een vaktherapeut, die zich heeft toegelegd op de inzet van zijn muziek voor zieken.

Muziek kan invloed hebben op uw lichamelijk en geestelijk welbevinden. Luisteren naar muziek kan helpen om u prettiger te voelen. Het brengt u ontspanning, rust en zorgt voor afleiding. Daarnaast geeft muziek ook troost, bijvoorbeeld via teksten van liederen die u dierbaar zijn. En het kan herinneringen oproepen die u tot steun kunnen zijn.

De vaktherapeut heeft meestal zijn gitaar en de muziekspeler erbij om zowel livemuziek te kunnen maken die aansluit bij de individuele behoefte van de gasten. Misschien vindt u het fijn om samen te zingen of samen te luisteren naar uw muziekkeuze.

Afscheidskleed

Wanneer de overledene definitief het hospice verlaat wordt de kist toegedekt met een door textieldesigner Yvonne Strik geschonken en een speciaal voor De Mantelhof ontworpen, afscheidskleed.

Door zijn speciale kleuren straalt het kleed de warmte uit die het huis voor ogen heeft in de zorg voor onze gasten en familie. Tot het laatste moment, tot en met het definitieve afscheid.

Het kleed dekt symbolisch het hele leven van de overledene toe:
van het begin tot het einde,
– van alfa tot omega –
als een warme deken,
een zachte en beschermende mantel.