De Mantelhof in Heerlen is een onafhankelijk, kleinschalig hospice. Een huis voor ernstig zieke mensen die niet lang meer te leven hebben. Of een plek waar mensen tijdens hun laatste levensfase tijdelijk terecht kunnen als mantelzorg even niet beschikbaar is. Respijtzorg heet dat.
In de Mantelhof voert zorg niet de boventoon. Uiteraard zijn alle faciliteiten en professionals aanwezig voor het bieden van de juiste zorg aan ernstig zieke mensen. Maar wat wij net zo belangrijk vinden is dat ons hospice een plek is waar onze bewoners zich werkelijk thuisvoelen. Waar zij hun leven kunnen leiden zoals ze dat altijd gedaan hebben en waar hun karakter tot z’n recht komt. Het levenseinde moet de kroon op een mooi leven zijn. Dat is onze overtuiging. De Mantelhof is dus een verlengstuk van thuis, en niet van het ziekenhuis. We zeggen graag dat we in ons hospice ‘de zorg uit de zorg’ halen.
We willen ruimte scheppen voor wat in deze laatste fase van het leven echt belangrijk is: een goed gesprek met vrienden en familie. Daarom staan onze vrijwilligers dag en nacht klaar voor bewoners en hun mantelzorgers. In ons hospice zijn er geen vaste bezoektijden. Vrienden en familie zijn welkom om een hapje mee te eten of om te blijven slapen.
In Hospice de Mantelhof in Heerlen staat er iedere middag een pan verse soep op het vuur, die met liefde is bereid door een van onze vrijwilligers. Aan de huiskamertafel, de centrale ontmoetingsplek in ons huis, wordt er soms gelachen of gehuild, zingen we samen of drinken we een glas wijn. Het leven gaat in ons huis, ook in deze laatste fase van het leven, gewoon door. De Mantelhof is wat in de Engelse taal een home away from home heet; een huis waar je terecht kunt als het thuis niet meer gaat.
De Mantelhof is een klein en gemoedelijk hospice. We hebben zes kamers die allemaal uitzicht hebben op de gezellige binnentuin. Het leven speelt zich er grotendeels af in onze centrale keuken en in de aangrenzende woonkamer. Onze vrijwilligers koken, net als thuis, iedere dag. De huiskamertafel is de plek waar bewoners en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten, waar we lief en leed delen en waar natuurlijk ook plek is voor een goede grap. Ook hier proberen we het leven zoveel mogelijk zijn gebruikelijke gang te laten gaan.